Site icon Enkeltspent

Peacoat eller pjekkert



Den klassiske dressjakken finnes ikke i så mange forskjellige utgaver. Den er enten enkeltspent eller dobbelspent, har forskjellige antall knapper og slag. Ikke mye variasjon. Når det gjeller klassiske ytterjakker er utvalget større, og jeg har tidligere skrevet om både duffelcoat, trench og feltjakken. Denne gang skal jeg ta for meg klassikeren peacoat eller pjekkert som den heter på norsk.

Jeg kommer til å bruke ordet peacoat, selv om denne typen jakke også kalles pjekkert, pilot-jacket, reefer, losjakke… Kjært barn og så videre.

En peacoat er en varm, vanligvis marineblå, dobbeltspent ytterjakke i ull. Det finnes også varianter i grått, svart eller brunt, men marineblå er det klart vanligste. Den kjennetegnes av brede slag og høy knepping – gjerne med store knapper med ankere eller andre maritime detaljer. En peacoat er vanligvis relativt kort, sånn til midt på eller rett nedenfor rompa. Det finnes også en versjon som går ned til midt på lårene, omtrent som en duffelcoat, som kalles gjerne en bridge coat og ble brukt av offiserene. Jakken var tradisjonelt kort og litt vid, slik at den ikke skulle være i veien når gutta klatret i riggen på seilskipene. Moderne versjoner har blitt både litt lenger og litt smalere i siluetten.

Tradisjonell peacoat fra Private White VC
(foto: Private White VC)

Peacoaten ble utviklet til den nederlandske marinen på 1800-tallet, men fikk sitt store gjennombrudd i den britiske og amerikanske marinen på 1900-tallet.

Navnet peacoat skal i følge en teori også stamme fra det nederlandske pijjekker eller pijjakker. Pij refererer til det grove blå ulllstoffet, mens jakker betyr det samme som på norsk. Det er nok også herfra det norske pjekkert kommer.

En annen teori er at navnet kommer av «P-coat» der P står for pilot – eller los på norsk. I Norge kalles jakken også (særlig om den er litt lengre enn en standard peacoat) en losjakke.

Marinesoldater i peacoat. Trolig andre verdenskrig

Som duffelcoaten er peacoaten en stilig, litt uformell jakke som er fin å bruke om vinteren. Personlig foretrekker jeg den litt lengre varianten, og en standard kort peacaot blir gjerne litt kort om du skal ha en jakke under. Det perfekte tilbehøret til en peacoat er en tykk, gjerne høyhalset, strikkegenser – for eksempel en Arangenser, sammen med med jeans, eller cordbukser og et par støvler. Peacoaten har dukket opp i mange filmer, som en del av heltens (eller antiheltens) antrekk.

Daniel Craig som James Bond i Skyfall (2012) i en peacoat fra amerikanske Billy Reid. Jakken er faktisk Daniel Craigs private som han synes passet bra til filmen. Jakken heter faktisk The Bond Peacoat, men er oppkalt etter Bond Street, ikke 007.
Robert Redford i en peacoat i spionklassikeren Three days of the Condor
Gregory Peck som kaptein Ahab i filmatiseringen av Moby Dick fra 1956 – i en lang peacoat sydd av London-skredderen Colin Hammick

Peacoaten er en populær jakke, og mange merkevarer har gjort sin egen vri på den. Noen har valgt å tone ned de maritime detaljene, mens andre har tatt den helt ut. En av de mest ekstreme jeg har sett i det siste er Ralph Laurens “Limited-Edition Admiral Jacket” som er en mer oppdresset variant med både brystlomme og admiralstriper. Den krever sin mann – både i utseende og pris. Noe for Petter Stordalen kanskje?

Ralph Lauren har laget en spesial edition admiral-jakke basert på peacoat med mye stæsj – en jakke som er Petter Stordalen verdig!   (foto: ralphlauren.com)

En peacoat i tykt ullstoff er perfekt for vinterbruk i Norge. Med den høye kneppingen holder du deg god og varm – og stilig – gjennom vinteren. Om du ikke allerede har en peacoat i skapet anbefaler jeg å skaffe deg en før vinteren kommer. Ikke nødvendigvis den fra Ralph Lauren….

Exit mobile version